Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı

ELEKTRÄ°K-ELEKTRONÄ°K MÜHENDÄ°SLİĞİ ANABÄ°LÄ°M DALI

Elektrik-Elektronik MühendisliÄŸi Anabilim Dalı Yüksek Lisans programına öÄŸrenci alımı 1993-1994 güz döneminde baÅŸlamıştır. Yüksek lisans derecesi alabilmek için gerekli olan toplam kredi sayısı en az 21'dir. Ayrıca öÄŸrenci Seminer(kredisiz) dersini de almak zorundadır. Anabilim dalında açılan tüm yüksek lisans dersleri seçmelidir. ÖÄŸrenci danışmanıyla birlikte hangi dersleri seçmesinin uygun olacağına karar verir. Danışman, öÄŸrencisine yönetmeliklere uygun ÅŸekilde sınırlı sayıda lisans dersine de kayıt yaptırmasını tavsiye edebilir. Anabilim dalında yılında açılan yüksek lisans dersleri : Fotonik, Mikrodalga TekniÄŸi, Hibrit Araç Teknolojileri, Elektrik-Elektronik Müh. Sayısal Yöntemler, Güç Kalitesi, Sistem Modelleme ve Simülasyon, Ä°leri Programlama, Mikrosensörler, Ä°leri Fiber Optik Sistemler, Antenler ve Propagasyon, Yenilenebilir Enerji kaynakları, Enerji Sistemlerinin Optimal Ä°ÅŸletimi, Biyomedikal Sistemler, Elektrik Makineleri Hız Kontrol Sistemleri, Mikrosensör Uygulamaları, Yüksek Gerilimli DoÄŸru Akımla Enerji Ä°letimi, Ä°leri Programlanabilir Lojik Tasarım, Güç Sistemlerinde Arıza Analizi, Bulanık Mantık ve Bilgisayar Uygulamalarıdır. Ders kredilerini tamamlayan yüksek lisans öÄŸrencilerinin, yüksek lisans tez danışmanıyla birlikte belirledikleri bir konuda, takip eden 2 veya en fazla 3 yarıyıl içerisinde, bir tez çalışmasını tamamlaması ve jüri önünde bu tezini sunması beklenmektedir. Mühendislik eÄŸitimi, kuramsal ve pratik bilgilerin elde edilmesi, bilgiyi kullanabilme, sistemleri tanıyıp yeni alternatifler oluÅŸturabilme yeteneÄŸinin geliÅŸtirilmesini ve en önemlisi öÄŸrencilerin toplumsal sorumluluk bilinçlerinin kuvvetlendirilmesini amaçlar.

Bu baÄŸlamda anabilim dalında, her türlü elektrik makinelerinin tasarımı, geliÅŸtirilmesi ve üretilmesi; elektrik enerjisinin üretimi, iletimi, dağıtımı ve endüstriyel kullanımına iliÅŸkin sistemlerin çözümleme ve tasarımı, elektrik-elektronik devreleri ve sistemlerinin çözümleme ve tasarımı; elektronik devre elemanları, yarı-iletken teknolojisi, analog-sayısal elektronik devreler ile bunların özellikle haberleÅŸme teknolojisinde kullanımı, elektromanyetik alanlar, mikrodalga sistemleri ve antenler konularında kuramsal ve uygulamalı çalışmaların sürdürülmesi; kontrol sistemleri kuramı, endüstriyel otomasyon, elektrik-elektronik sistemlerin analog-sayısal denetimi, bilgisayarlı denetim alanlarında çözümleme, tasarım ve bilgisayar destekli mühendislik çalışmaları; iletiÅŸim sistemleri, fiber optik haberleÅŸme tekniÄŸi, sayısal iletiÅŸim ve kablolu/kablosuz haberleÅŸme konularında kuramsal ve uygulamalı çalışmaları ile bulanık mantık, tıp elektroniÄŸi ve akıllı sistemler konusunda çeÅŸitli proje çalışmaları hedeflenmiÅŸ ve bu yönde çalışmalar gerçekleÅŸtirilmiÅŸtir. Bölümde yürütülen yüksek lisans eÄŸitiminin kalitesinin yüksek olmasına büyük önem verilmektedir. Öncelikli olarak, her bir yüksek lisans çalışmasının en az bir ulusal/uluslararası bilimsel yayınla sonuçlanması beklenmektedir. Yüksek lisans tezinden veya tezle baÄŸlantılı olarak üretilen ulusal/uluslararası makale ve bildirilerin sayısı ve kalitesi önemli bir test aracıdır. Yüksek lisans tez jürilerine ilgili alanda uzman baÅŸka üniversitelerin öÄŸretim üyeleri çaÄŸrılarak yapılan çalışmaların en iyi ÅŸekilde irdelenmesi saÄŸlanmaktadır. Yapılan çalışmaların bir reel endüstriyel projenin parçası olması, proje sonucunun bir faydalı ürüne dönüÅŸmesi ve patent alınması ve proje sonuçlarının yeni bir projenin doÄŸmasına imkân saÄŸlaması da projenin kalitesini gösterme açısından oldukça önemlidir.

Misyon-Vizyon

Amaçlarımız, Elektrik-Elektronik MühendisliÄŸi alanında çağın gerektirdiÄŸi bilgi ve becerilerle donatılmış, uluslararası düzeyde rekabet edebilen, toplumun sorunlarına çözümler üretebilen, evrensel deÄŸerlere duyarlı, meslek ahlakını özümsemiÅŸ ve nitelikli Elektrik-Elektronik Mühendislerinin yetiÅŸmesi için eÄŸitim vermek, ulusal ve uluslararası toplumun ihtiyaç duyduÄŸu teknolojilerin geliÅŸmesine katkıda bulunacak araÅŸtırmalar yapmaktır.

Hedefimiz yüksek kalitede eÄŸitim veren, son teknoloji araÅŸtırma ve uygulama imkanlarıyla bilgi üreten, hem ulusal hem de uluslararası alanda tanınan bir Elektrik-Elektronik MühendisliÄŸi bölümü olmaktır.

Akademik Kadromuz

Ünvanı Adı Soyadı

Çalışma Alanı Anahtar Kelimeleri

Prof. Dr. Mehmet Ali EBEOÄžLU

Sensorler, Sensor Sistemleri ve Tasarımı, Devre ve Sistemler,

Prof. Dr. Ahmet ALTUNCU

Telekomünikasyon, Fiber Optik HaberleÅŸme Sistemleri, Fiber Optik Sensörler

Prof. Dr. Hamdi Melih SARAOÄžLU

Biyomedikal Mühendislik, EEG, QCM sensörler

Prof. Dr. Yılmaz ASLAN

Güç Sistemleri, Enerji Ä°letim, Aydınlatma tekniÄŸi

Prof. Dr. Abdurrahman ÜNSAL

Elektrik Makineleri, Enerji Sistemleri, Güç ElektroniÄŸi

Doç. Dr. Celal YAÅžAR

Elektrik Tesisleri, Elektrik Enerjisi ve Güç Sistemleri, Optimizasyon Algoritmaları

Dr. ÖÄŸr. Üyesi Ali Ä°hsan ÇANAKOÄžLU

Elektrik Makineleri, Senkron Makineler, Enerji Sistemleri

Dr. ÖÄŸr. Üyesi Ayhan GÜN

Proses Kontrol, Kontrol ve Kumanda Sistemleri, DoÄŸrusal Olmayan Kontrol

Dr. ÖÄŸr. Üyesi Burhanettin DURMUÅž

Yapay Sinir Ağları, Optimizasyon Algoritmaları, Kontrol Sistemleri

Dr. ÖÄŸr. Üyesi Kadir VARDAR

Embedded Systems, Power Electronics, Güç elektroniÄŸi uygulamaları

Dr. ÖÄŸr. Üyesi Bahadır HÄ°ÇDURMAZ

Dalgaboyu Bölmeli ÇoÄŸullamalı (WDM) Optik Fiberli HaberleÅŸme Sistemleri, Mikrodalga Devre Tasarımı,

Dr. ÖÄŸr. Üyesi Mustafa NAMDAR

Interference Alignment, Cognitive Radio, Spectrum Sensing, Cooperative Communications and Relay Networks, Signal Processing for Wireless Communications

Dr. ÖÄŸr. Üyesi Mehmet Murat TEZCAN

Elektrik Makineleri, Yenilenebilir Enerji Sistemleri, Enerji Üretim Sistemleri

Dr. ÖÄŸr. Üyesi Arif BAÅžGÜMÜÅž

Interference Alignment, Cognitive Radio, Spectrum Sensing, Cooperative Communications and Relay Networks, Signal Processing for Wireless Communications

Dr. ÖÄŸr. Üyesi Fırat Ertaç DURAK

Telekomünikasyon, Fiber Optik HaberleÅŸme Sistemleri, Fiber Optik Sensörler

Dr. ÖÄŸr. Üyesi Serdar ÖZYÖN

Elektrik Tesisleri, Enerji Üretim sistemleri, Yenilenebilir Enerji Üretim Sistemleri, Optimizasyon

ArÅŸ. Gör. Evin ÅžAHÄ°N SADIK

Biyomedikal Mühendislik, EEG, QCM sensörler

ArÅŸ. Gör. Dr. Åžerif Ali SADIK

Telekomünikasyon, Fiber Optik HaberleÅŸme Sistemleri, Fiber Optik Sensörler

ArÅŸ. Gör. Yunus Emre YAÄžAN

Embedded Systems, Power Electronics, Güç elektroniÄŸi uygulamaları

ArÅŸ. Gör. Yunus SERT

Proses Kontrol, Kontrol ve Kumanda Sistemleri, DoÄŸrusal Olmayan Kontrol

ArÅŸ. Gör. Ä°nci UMAKOÄžLU

Elektromanyetik dalgalar, antenler, elektromanyetik alanlar

Ä°dari Kadromuz

Adı Soyadı

Ä°letiÅŸim Bilgileri

SÜNDÜZ EMÄ°NE TOPÇU

0274 443 4212

Kimler BaÅŸvurabilir?

Anabilim Dalımıza kimlerin baÅŸvurabileceÄŸine Üniversitemiz, KÜTAHYA DUMLUPINAR ÜNÄ°VERSÄ°TESÄ° LÄ°SANSÜSTÜ EĞİTÄ°M ENSTÄ°TÜSÜ LÄ°SANSÜSTÜ EĞİTÄ°M VE ÖÄžRETÄ°M BAÅžVURU VE ÖÄžRENCÄ° KABUL YÖNERGESÄ° BAÅžVURU YAPABÄ°LECEK PROGRAM TABLOSU (EK-1) den ulaÅŸabilirsiniz.

BaÅŸvuru için ne gerekir?

Anabilim Dalımıza baÅŸvuru için nelerin gerekli olduÄŸuna Üniversitemiz, LÄ°SANSÜSTÜ EĞİTÄ°M ENSTÄ°TÜSÜ LÄ°SANSÜSTÜ EĞİTÄ°M VE ÖÄžRETÄ°M BAÅžVURU VE ÖÄžRENCÄ° KABUL YÖNERGESÄ° Ä°KÄ°NCÄ° BÖLÜM den ulaÅŸabilirsiniz.

Kariyer olanakları nelerdir?

Mezun öÄŸrenci Elektrik, Elektronik, Devre-Sistemler, Elektrik Makinaları, Elektrik Tesisleri, Kontrol-Kumanda, Telekomünikasyon, Bilgisayar, Elektromanyetik bilimleri ve bu teknolojilere ait tasarım, üretim, planlama, operasyon ve yönetim faaliyetlerinin yürütüldüÄŸü iÅŸ kollarında çalışabilir. AraÅŸtırma geliÅŸtirme firmalarında, kamu ve özel sektördeki telekomünikasyon ÅŸirketlerinde, elektrik iletim ve dağıtım ÅŸirketlerinde, mühendislik ÅŸirketlerinde, yazılım ve donanım mühendisi olarak, proje mühendisi olarak, saha ve bakım mühendisi olarak, satın alma ve satış mühendisi olarak, yapı denetim firmalarında proje denetçisi olarak görev yapabilir.

Son Güncelleme Tarihi: 20 Ağustos 2020, Perşembe