İç Paydaş Verileri
Öğrenci Anketleri & Odak Grup Görüşmeleri
Lisansüstü Eğitim Enstitümüz, eğitim-öğretim süreçlerinin niteliğini artırmayı ve öğrenci deneyimini sürekli olarak iyileştirmeyi hedeflemektedir. Bu doğrultuda, iç paydaşlarımızdan biri olan öğrencilerimizin görüş ve değerlendirmeleri büyük önem taşımaktadır.
Öğrencilerimizin enstitü faaliyetleri, program yeterlilikleri, danışmanlık süreçleri, araştırma olanakları ve genel memnuniyet düzeylerine ilişkin geri bildirimlerini sistematik bir biçimde toplamak amacıyla düzenli olarak öğrenci anketleri uygulanmaktadır.
Bu anketlerden elde edilen bulgular:
-
Eğitim süreçlerinin geliştirilmesi,
-
Program içeriklerinin güncellenmesi,
-
Akademik danışmanlık hizmetlerinin iyileştirilmesi,
-
Öğrenci destek hizmetlerinin güçlendirilmesi
gibi alanlarda enstitü yönetimine önemli katkılar sunmaktadır.
Öğrencilerimizin katılımı, kalite güvence süreçlerimizin sürdürülebilirliği için kritik önemdedir. Bu nedenle tüm öğrencilerimizin anketlere aktif katılımı teşvik edilmekte ve elde edilen veriler gizlilik ilkesine uygun şekilde değerlendirilmektedir.
Anket Sonuçları
1. Katılımcıların Demografik Profili
Ankete katılan 432 kişinin büyük bir çoğunluğunun daha deneyimli ve olgun bir gruptan oluştuğu görülmektedir.
- Yaş Dağılımı: Yaş grupları karşılaştırıldığında, 30 yaş ve üzerindeki katılımcıların diğer iki gruba kıyasla belirgin biçimde daha fazla temsil edildiği görülmektedir. Bu grup, hem 26–29 yaş aralığından hem de 22–25 yaş aralığından açık bir farkla yüksektir. 26–29 yaş grubundaki katılımcı sayısı orta düzeyde bir temsil oluştururken, 22–25 yaş aralığı en düşük katılımın gözlendiği grup olarak öne çıkmaktadır.
- Cinsiyet Dağılımı: Erkek katılımcıların oranı (%56.02) kadın katılımcılara (%43.98) göre bir miktar daha yüksektir.
2. Etik ve Profesyonel Deneyimlerdeki Kritik Bulgular
Lisansüstü öğrencilerin akademik süreçlerdeki etik ve profesyonel deneyimleri dikkat çekici sonuçlar ortaya koymaktadır:
- Düşük Etik Eğitimi Katılımı: Katılımcıların büyük bir çoğunluğu (%73.15) Klinik araştırma ya da yayın etiği eğitimi almadığını belirtmiştir. Bu oran, etik farkındalığın artırılması için eğitim ihtiyacının yüksek olduğunu göstermektedir.
- Tez/Makale Deneyimi:
- Katılımcıların %63.89'u klinik araştırmada ya da bilimsel bir makale/tez yazımında görev almadığını belirtmiştir.
- Araştırma/makale isim sıralamasında sorun yaşayanların oranı %7.18 ile nispeten düşüktür ancak yine de göz ardı edilmemesi gereken bir sorundur.
- Katılımcıların yaklaşık yarısı tez konusu belirlemede baskın bir rol almadığını belirtmiştir (%48.8). Bu sonuçlar, katılımcıların önemli bir bölümünün tez konusu belirleme sürecinde yönlendirildiğini veya süreci kendi başına yönetmediğini düşündüğünü göstermektedir. “Evet” ve “Hayır” yanıtları arasındaki fark çok büyük olmasa da, genel eğilim katılımcıların çoğunun konu seçiminde baskın bir rol üstlenmediği yönündedir. Kararsızların düşük olması, katılımcıların süreçteki rollerine ilişkin algılarının net olduğunu düşündürmektedir.
3. Lisansüstü Eğitime Yönelik Genel Tutum
Katılımcıların lisansüstü eğitime yönelik tutumları, genel olarak oldukça olumlu bir tablo çizmektedir. (Ölçek Düzeyi: 1=Hiç Katılmıyorum, 6=Tamamen Katılıyorum)
En Çok Katılım Gösterilen İfadeler (En Yüksek Ortalama Puanlar):
Bu ifadeler, lisansüstü öğrencilerin eğitime karşı duydukları yüksek motivasyonu ve algıladıkları kişisel faydayı göstermektedir:
- Lisansüstü eğitim ilgimi çekiyor. (Ortalama Puan: 5.61)
- Eğitime yönelik yüksek kişisel ilgi, program başarısı için güçlü bir zemin sağlamaktadır.
- Lisansüstü eğitimin kendimi geliştirmeye katkı sağladığını düşünüyorum. (Ortalama Puan: 5.59)
- Katılımcılar, lisansüstü eğitimi net bir kişisel gelişim aracı olarak görmektedir.
- Lisansüstü eğitim yapmaktan keyif alıyorum. (Ortalama Puan: 5.47)
- Keyif alma düzeyi, eğitim sürecinin genel olarak tatmin edici ve motive edici olduğunu göstermektedir.
En Az Katılım Gösterilen İfadeler (En Düşük Ortalama Puanlar):
En düşük ortalama skorlar, öğrencilerin lisansüstü eğitime olumsuz bir değer yüklemediğini, aksine olumsuz ifadeleri büyük ölçüde reddettiğini göstermektedir:
- Lisansüstü eğitim gereksizdir. (Ortalama Puan: 1.93)
- Bu ifadenin 2.00'nin altında bir skor alması, gereklilik konusundaki güçlü bir uzlaşmayı ortaya koymaktadır.
- Lisansüstü eğitim yapmak boş insanların düşünmesi gereken bir eğitimdir. (Ortalama Puan: 2.10)
- Bu iddia da katılımcılar tarafından kuvvetle reddedilmiştir.
Anket sonuçlarını derinleştirmek amacıyla farklı programlardan öğrenci temsilcileriyle odak grup görüşmeleri yürütülmektedir. Bu görüşmelerde öğrencilerin lisansüstü eğitime ilişkin deneyimleri, karşılaştıkları güçlükler, ihtiyaç duydukları akademik ve idari destekler detaylı şekilde ele alınmaktadır.
Odak grup görüşmeleri, öğrencilerin beklentilerini daha kapsamlı anlamaya ve enstitü süreçlerinde iyileştirme yapılacak alanları doğrudan öğrencilerin perspektifinden belirlemeye katkı sunmaktadır. Ayrıca öğrenci–enstitü iletişimini güçlendiren önemli bir geri bildirim mekanizması olarak değerlendirilmektedir.
Lisansüstü Eğitim Enstitüsü ile Mimarlık Fakültesi Arasında Gerçekleştirilen Toplantı
21.11.2025 tarihinde Lisansüstü Eğitim Enstitüsü ile Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü arasında, “Yeşil ve dayanıklı yerleşmeler” odağında disiplinler arası bir yüksek lisans programı açılmasına yönelik toplantı gerçekleştirilmiştir. Toplantıda, DPÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Anabilim Dalı öncülüğünde geliştirilmesi planlanan programın kapsamı ve temel ilkeleri üzerine değerlendirmelerde bulunulmuştur.
Programın, “Binalar ile Yerleşmeler için Yeşil Sertifika Yönetmeliği” başta olmak üzere güncel mevzuata uygun, yerel ve bölgesel ihtiyaçları karşılayan ve sertifikalandırılabilir yeşil becerilerin kazandırılmasını hedefleyen bir yapıda tasarlanmasına karar verilmiştir. Bu doğrultuda eğitim içeriği, materyaller ve metodolojilerin oluşturulmasına yönelik çalışmaların başlatılması uygun görülmüştür.
Sürecin ilgili akademik birimlerin katılımıyla yapılacak periyodik toplantılarla ilerletilmesi planlanmaktadır.
Toplantı katılımcıları:
Mimarlık Fakültesi Dekanı - Prof. Dr. Gürsel Yanık
Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı, Şehir ve Bölge Planlama Bölüm Başkanı - Dr. Öğr. Üyesi Dilcu Gönül
Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü - Prof. Dr. Eray Acar
Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdür Yardımcısı - Dr. Öğr. Üyesi Volkan Çetinkaya